Falunin kisakeitos, pippurinen mustikkasoppa!

15.2.2015

Risto Hirvonen

 

Sitä taas jännätään – nyt Falunin MM-hiihtojen tunnelmassa. Ja veikkauksia heitellään ja vetoa lyödään.

Näin on tehty aina suurten kisojen edellä. Mutta jos mitkä, ne ovat olleet huteralla pohjalla, kun vasta itse kisat kaiken toteen näyttävät.

Ja tässähän urheilun suola onkin: lopullinen maku on valmiissa keitossa. Sitä jääkäämme siten odottamaan...

                                             ***

Falunin kisat on iso näytös. Se on selvää, kun nykyisissä suurtapahtumissa eivät kilpaile vain urheilijat, vaan kisaisännät keskenänsä. On näytettävä suurta, suurempaa kuin aikaisemmat kisat ovat olleet. On oltava myös komeutta ja täsmällistä toimintaa sekuntien tarkkuudella.

Tietysti tv-vastaanottamienkin äärellä voi tätä kaikkea katsella. Mutta eihän tunnelmaa ole puuttunut silloinkaan, kun maailmanmestaruuksia on ratkottu vaatimattomimmissa oloissa.

Vieläkin palautuu mieleen Tiilikaisen Pekan radioselostukset hänen persoonallisella  mongerruksellaan, kun kuuntelimme niitä radion vastaanottimista. - Jokohan sieltä metsän takaa Hakulisen sininen pipo näkyy, loihti Pekka silloista fiilinkiä sekuntaattori kourassaan. Ja kuulija saattoi olla, kuvitella olevansa, juuri tuossa kohdassa latua.

Nyt on selostusta ja kuvaa vaikka millä mitalla.  Mutta onko niin, että kaikki tämä tekninen kehitys on vienyt jotakin pois mielikuvituksestamme? Tunnelma ei ole enää niin persoonallinen kuin se on joskus ollut tuvassa kuin tuvassa.

Mutta toisaalta: eihän maaseudun maisemassakaan näy enää heinämiehiä ja -naisia eikä kuule karjan kilkatusta – puhumattakaan ladoista, joiden sisäpuoliset  kohtaamiset ovat jääneet vanhojen suomalaisten elokuvien filminauhoille.

Se romantiikka, se romantiikka – viimeisiäänkö se vetelee...

                                         ***

Huippu-urheilussa pyörii iso pyörä. Sen huomaa aina kun esillä ovat maailmanlaajuiset urheilutapahtumat.

Kyseessä on osanottajamaiden oman positiivisuuden esiintuominen, oman kuvan kirkastaminen, jossa urheilumenestyksellä on osansa. Mutta kaikkea muutakin tapahtuu, ja näihin toimijoihin  kuuluvat mm. urheiluvälinevalmistajat, jotka tulevat Falunissakin liikkumaan liukkaasti, sillä tälläkin sektorilla käydään keskinäistä kilpailua paremmuudesta.

Oman lukunsa muodostaa yleisö, joka luo varsinaisen kisatunnelman ja huomattavalta osaltaan kustantaa kisat. Nythän on ollut joillakin urheilun alueilla nähtävissä, että yleisömäärät ovat olleet menossa alaspäin.  Tämän asian eteen, sen parantamiseksi, on varmasti Falunissakin tehty suunnitelmia – niin kuin näytetään tehtävän jo vuoden 2017 Lahden MM-hiihtojen järjestelyjen ympärilläkin täällä Suomessa.

                                        ***

Mutta palataan vielä siihen Falunin kisakeittoon. Jospa sitä kuitenkin maistaisi yhden lusikallisen verran, että minkälaisia makuja siihen on saatu aikaan?

- Mutta hei, tämähän on mustikkasoppaa!

- Nyt on kerrankin ruotsalaisille nostettava hattua: tuovat kuin tuovatkin vielä Haku-Veikon ajat mieleen – ja havumetsien mustikan maun koko Falun-kisakansan suuhun. Ja merkitseekö tämä sitä, että Falun tullaan vielä muistamaan hiihdon uuden aikakauden porttien avaajana – ei enää mitään doping-puuroa vaan luomukeittoa!  

- Mutta mitäs nyt tapahtuu? Heikkisen Matti kävelee sukset olalla keittopadan äärelle, heittää sinne jotakin,  ja alkaa kapustalla hämmentämään. Mitäs tämä meinaa?

-  Heitin pataan pari kourallista pippuria viidentoista ja viidenkympin päiviä varten, huikkaa Matti, ja hänellä on sellainen virne naamallaan, ettei moista ole ennen nähty!

                                     ***

En silti vieläkään halua heittäytyä vedonlyöjien joukkoon – en myöskään halua nähdä tuosta Matin naamataulusta mitään tulevan ennustetta.

Mutta katsotaan, katsotaan sitä suuremmin silmin ja silmälasein, mitä pippurinen mustikkakeitto saa aikaan noina viidentoista ja viidenkympin päivinä!