Puijon valtaus!

27.8.2013

Näissä Puijon urheilualueen kulisseissa voidaan järjestää monenlaisia tapahtumia. Tarvitaan vain Puijon valtausta!
Näissä Puijon urheilualueen kulisseissa voidaan järjestää monenlaisia tapahtumia. Tarvitaan vain Puijon valtausta!

Risto Hirvonen

Puijolla yritetään edelleen mäkihypyn maailmancupin eteen. Näin siitä huolimatta, että viime vuotinen tapahtuma toi hulppean runsaan sadantuhannen euron tappion.

Se pistää kysymään, missä mennään? Onko Kuopiolla ja Puijolla enää edellytyksiä pysyä mukana maailmancupin kiertueessa?

- Vaikeaa se valitettavasti on, sanoi kaverini jonka kanssa asia tuli puheeksi.

- Minkä vuoksi vaikeaa?

- Me emme ole Keski-Eurooppaa emmekä sen mäkikeskuksia. Jos olisimme, Puijon katsomot täyttyisivät ja mäkihypyn ympärillä olisi muutakin meininkiä. Mutta me olemme Suomessa, sen itäisellä kantilla, eikä meillä ole täällä samanlaisia mahdollisuuksia kuin jossakin Innsbruckissa tai Oberstdorfissa. Meillä vain Salpausselkä pärjää kansainvälisellä painoarvollaan, muilla on hankaluuksia.

- Mitä pitäisi sitten Puijon eteen tehdä pitemmällä sihdillä?

- Sitä pitäisi miettiä – hakea ja löytää jotakin uutta ja uudenlaista.

- Mitä uutta?

- Kun Kuopion kaupunki avittaa jo nyt MC-tapahtumaa pelkästään euroissa runsaalla sadallatuhannella, niin eikös tuolla summalla saataisi aikaan oma ja omanlainen Puijon talviurheilujuhla ilman taloudellisia riskejä.

- Millä tavoin?

- Johtavana ideana olisi ”Puijon valtaus!” - toisin sanoen, että Puijon uudenlainen tapahtuma saisi kuopiolaiset itsensä liikkeelle. Sitähän on toivottu jo vuosia.

- Minkälainen sitten olisi tuo valtaus konkreettisemmin?

- Näen silmissäni, että se sisältäisi tietysti mäkihyppyä (esim. kotimaisen kutsukilpailun), mutta sen lisäksi muuta mielenkiintoista tarjontaa.

- Mitä olisi tämä ”muuta”?

- Että Puijolla olisi rakennettuna ulkoilma-areena esiintymis- ja tanssitiloineen.  Noissa kehyksissä esiintyisivät mm. kaupunkimme omat kulttuuritahot ja -voimat – teatteri ja kaupunginorkesteri – sekä omat nuorisobändimme. Olisi myös puheparkki vapaan sanan sanomiseen Puijosta ja muustakin kuopiolaisesta menosta.  Ja tapahtuma päättyisi kisatanssiaisiin Kuopion orkesterin tahdittamana. Miltä kuulostaisi?

- Ei huonolta – siinähän on ihan ohjelmajulistusta... Mutta mitkä tahot tämän kaiken hyvän saisivat aikaan?

Kuten sanoin, näitä asioita pitäisi miettiä ja löytää ikään kuin uusi strategia Puijolle ja sen käytölle. Tuollainen vuosittain toistuva tapahtumahan olisi sekä urheilu- että kulttuuritilaisuus – silloinhan se yhdistäisi meidät kaikki kuopiolaiset. Mukaan sitä järjestämään olisivat tietysti tervetulleita kaikki joita se kiinnostaisi: tietysti urheilutahot perinteisesti ja erityisesti Kuopion kaupunki kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoineen.

- Vielä painottaisin tuota ”muun ohjelman” puolta. Emmekös me veronmaksajina voi edellyttääkin rahoittamiltamme kulttuurilaitoksilta, että ne oikeasti tulevat kansan pariin - näin kulttuurin lähettiläät ovat tehneet maailman sivun.

- Mihin vuodenaikaan tarkemmin tämä sinun ilmaisema Puijon valtaus sijoittuisi?

- Tietysti Puijo on Puijo vuoden jokaisena vuoden aikana. Mutta ajattelisin loppukesää tai alkusyksyä, jolloin kylmyys ei olisi esiintyjille eikä yleisölle haitaksi – ja jos syksyllä, niin tapahtumahan olisi samalla ovenavaus ja tervetulotoivotus Kuopion omalle talvelle. 

                                         ***

Noin sanoi kaverini kun Puijosta kehkeytyi keskenämme sananvaihtoa.

Mietimme vielä hetken aihetta, ja sitten intouduimme kehumaan Jukolan viestiä ja muutoinkin suunnistusta urheilumuotona.

Jukolan viestissä on jotakin erityistä – jotakin tarttuvaa tunnelmaa, joka saa joka vuosi isot joukot liikkeelle. Samanlaisen tunnelman luomista tarvittaisiin Puijollekin.

Sitten muistimme, että ensi keväänähän Jukolan viesti käydään Kuopion Vehmersalmen maisemissa. Huh!

Ja käydäänhän kesällä Kalevan kisatkin Kuopiossa, Väinölänniemellä.

Toivotetaan molempien suurtapahtumien järjestelyihin menestystä ja toivotaan vielä, että talviauringon kajo kävisi Puijonkin kisanäyttämön ylle.

                                   ***

Sitä vastoin yleisurheilun MM-kisat on jo käyty ja mitalit jaettu Moskovassa. Ynnäsin maiden mitalisijoitukset jotakuin maapallon eri osiin: Ja tässä vahvistamattomat tulokset: Eurooppa 56 mitalia, Amerikka 46, Afrikka 31, Aasia 5 ja Australia 4.

Kumarrus koko maailmalle joka suuntaan!