Puijon kehittäminen

11.12.2012

Golfkenttän laajennus Puijolle on puhuttanut paljon tänä syksynä. Mielestäni laajennusta ei sinne tarvita, koska harrastajia on suhteellisen vähän ja innokkaimmat golffaajat ovat vaativia ja menevät pelaamaan suurille kentille.

Miten Puijon vetovoimaisuutta pitäisi sitten lisätä? Kehittämisessä pitäisi ottaa huomioon aktiiviliikkujien ja lapsiperheiden mielipiteet ja lähteä suunnittelemaan sitä heidän tarpeitaan kuunnellen. Nyt näyttää siltä, että Puijon kehittäjät ovat suurelta osin penkkiurheilijoita, eivätkä tiedä mitä palveluja tavan liikkuja Puijolta odottaa. Seuraavana joitakin ehdotuksia Puijon kehittämiseksi.

Latupohjia pitäisi leventää, jolloin hiihtokausi pääsisi alkamaan syksyllä aiemmin ja  jatkuisi keväällä paljon pidempään. Nyt puiden oksat estävät lumen tuloa hiihtopaanoille ja ovat jopa vaaraksi hiihtäjille niistä putoilevan lumen ja jään johdosta. Myös ensilumenlatua varten pitäisi talvella säilöä lunta paljon enemmän, jotta se ei pääsisi sulamaan heti ensimmäisten suvien tullen. Hiihtomaksun periminen ensilumenladulta tuntuu rahastukselta. Siitä saatava tulo on kuin pisara meressä Kuopion kaupungin taloudessa.

Ylä-Antikkalaan kaivattaisiin laavua tai grillikatosta kuntoilijoiden käyttöön.Tuolloin sinne saataisiin enemmän myös lapsiperheitä, jotka voisivat levähtää ja virkistäytyä siellä paistellen makkaraa ja nauttien omia eväitään. Myös luontoystävälliselle wc:lle olisi tarvetta Ylä-Antikkalassa. Siellä ei näy varsinkaan talviaikaan paljoakaan lapsiperheitä viettämässä vapaa-aikaa, koska siellä ei ole tarpeellisia levähdyspaikkoja. Lapset kaipaavat myös tekemistä ja heille voisi rakentaa esimerkiksi pienimuotoinen leikkipuiston Ylä-Antikkalaan. Talviaikaan sinne voisi tehdä esimerkiksi lumilinnoja, jääveistoksia ja vaikkapa luistinradan! Tämä luistinrata asia tuli mieleeni, kun pari päivää sitten hiihdin siellä ja näin kuinka kaksi tyttöä luisteli siellä pienen jäälätäkön jäällä!

Konttilan torpalla on sijansa Puijolla, mutta se on  jokseenkin "kaukana" metsän siimeksessä ja siksi sen käyttöaste näyttää näin aktiiviliikkujan silmin katsottuna melko alhaiselta. Aluetta voisi kehittää siirtämällä sinne lisää vanhoja hirsirakennuksia ja pitämällä alueen siistinä.

Urheiluseurat tarvitsivat kilpailujen järjestämistä varten myös kunnolliset ajanottolaitteet Puijon stadionille. Ne mahdollistaisivat kansallisten- ym. suurempien kilpailujen saamisen Kuopioon. Niiden hankintaan tarvittaisiin kaupungin tukea, koska laitteet ovat kalliita ja pienillä urheiluseuroilla ei ole varaa ostaa niitä. Esitänkin tässä Kuopion kaupungille toiveen, jotta se hankkisi yhteiskäyttöiset nykyaikaiset ajanottolaitteet Puijolle!

Tämän päivän ihmiset ovat tottuneet hyviin palveluihin ja toiveena on, että niitä saataisiin Puijolle lisää.