Hyvä Lippumäki!

6.2.2013

Tuo huudahdus kiiriköön Lippumäen liikuntakeskukseen Kuopion Petosella.

Näin todellakin, sillä Lippumäkeen on ikään kuin vaivihkaa syntynyt uusi liikuntapaikka, jota lähiliikuntakeskukseksi kutsutaan.

Suomalaisessa liikuntapaikkarakentamisessa on viime vuosina puhuttu lähiliikuntapaikoista; korostettu niiden tarpeellisuutta alueensa kaikenikäisille asukkaille. Lippumäen 20 hehtaarin suuruinen keskus on juuri tällainen – vaikkapa opiksi otettavaksi muuallekin.

Lippumäki on rakennettu monenikäisiä varten ja sieltä löytyykin erilaisia suorituspaikkoja. Jo itse ympäröivä luonto – entisaikojen torpparitilojen peltoaukeamat sekä läheiset Jynkänvuoren jyhkeät rinteet – antaa vaihtelevan ja puistomaisen tunteen kävijälle.

Näihin kehyksiin on valmistunut SM-mittainen pikaluistelurata sekä tekonurmi- ja hiekkapintakenttiä erilaisiin tarkoituksiin, kuten jalkapalloilijoille sekä petankin ja kyykän pelaajille.

Niin ikään yleisöluistelualue on jo kuluneena talvena ollut vilkkaassa käytössä, ja kesällä se toimii koripallo-, sähly- ja rullaluisteluareenana.

Liikuntakeskuksen varusteluun kuuluvat myös leikkipuisto, skeittialue, pulkkamäet ja vieläpä täyttömäkikin mäenlaskuun. Kesällä tuo kumpu toimii näköalapaikkana.

Vielä on mainittva, että Lippumäen keskus on varustettu jo tässä vaiheessa valonheittimin ja ympäristön puistomaiseen ilmeeseen kuuluvat istutukset, jotka nyt kevään tullen puhkeavat omaan vihreyteensä.

Entäpä hiihdon mahdollisuudet?  Puistoladut ovat olleet käytössä ja Jynkänvuoren kuntoradan ladut ovat suhteellisen lähellä. Latuyhteyttä sinne ei kuitenkaan ole katujen ja teiden ylittämisen takia. Sen vuoksi isompia hiihtokisoja ei  täällä voida ainakaan tässä vaiheessa järjestää. Alueelta puuttuvat vielä myös toimitsija- ja muut varsinaiset sisätilat. Niitä varten tarvitaan vielä uusia päätöksiä, kerrotaan Kuopion kaupungin vapaa-aikapalvelusta.

                               ***

Lippumäen liikuntakeskukseen on Kuopion keskustasta matkaa 10-15 kilometriä. Sitä on rakennettu viime vuosien aikana, ja maksamaan se on tullut noin neljä miljoonaa euroa. Se ei ole paljon rahaa siihen nähden, mitä tuolla summalla on saatu aikaan. Aikaan on saatu paljon tarpeellista.

Lähellä liikuntakeskusta ovat sijainneet jo Lippumäen uimahalli ja jäähalli, joten kelpaa tällä kantilla Kuopiota asua! Ja täällä asuukin suhteellisen paljon nuoria perheitä, ja liikuntapaikat ovat syntyneet siten myös lähikoulujen ja päiväkotien tarpeisiin.

Mutta mikä meitä – tai osaa meistä – ”riivaa” kun meidän pitää rikkoa sitä mitä hyvää on saatu aikaan. Ilkivaltaa on ollut jo Lippumäessäkin harmiksi asti.

Tuntuu käsittämättömältä, että yhteisiä verovaroja joudutaan vielä sijoittamaan valvonta- ja hälytysjärjestelmiin, jotta juuri saadut paikat pysyisivät kunnossa. Miten tähän ongelmaan yleisemminkin voitaisiin saada positiivinen muutos?

Ja emmekö me voisi muutoinkin olla yhteisten liikuntapaikkojemme tukena – vaikkapa ottaa lumikola omiin käsiimme eikä jäädä aina odottamaan konevoimia paikalle. Näin omakohtainen ilomme ja hyötymme voisi olla kaksinkertainen.

Mutta päällimmäisin palautteemme Lippumäestä olkoon tämä: Kuopion kaupungille, sen liikuntapaikkasuunnittelijoille ja -rakentajille, nyt iso kiitos uudesta ja tarpeellisesta lähiliikuntakeskuksesta. Sillä tulee olemaan käyttöä – niin monipuolinen ja lähellä asukkaita se on!