Putinin kisat

11.3.2013

Odotuksissamme kangastelee jo ensi talven kohokohta: Sotshin talviolympialaiset. Ja huulillamme ovat sanat: Venäjä, Venäjä, Venäjä! On huikeaa ajatella, että tuhannet rakentajat pystyttävät tuota kisapyhättöä 38 miljardilla eurolla.

Mutta niinpä Venäjällä onkin ensi vuoteen ladattu paljon: se ei halua olla  enää mikä tahansa suurvalta, vaan suurvaltojen suurvalta.

Näin on ajatellut uuden Venäjän Putin Suuri I. Hän on noussut jo edeltäjiensä muiden suurten joukkoon. Mutta hänen nimensä on vielä suurempi: hänen johdollaan Venäjä valloittaa itsensä – siihen eivät ole pystyneet aikaisemmat suuret.

Ja tuo suuri valloitus tapahtuu Sotshin nimissä – tuo Mustanmeren helmi, tuo kesäparatiisi saa rinnalleen, ylös vuorille, vielä talviparatiisin. Kaikki rakennetaan siellä nollatilanteesta, joten uusi on   uutta.  Ne suomalaisetkin, jotka ovat siellä jo päässeet käymään ja katselemaan touhua, ovat tulleet takaisin ihastuksesta mykkinä. - Sotshin kisat tulevat olemaan ainakin suorituspaikoiltaan kaikkien aikojen talvikisat, ovat he  sanoneet silmät pyöreinä. 

Tietysti noilla miljardeilla olisi voitu kohentaa  esim. Venäjän Karjalan harmaita kyliä, mutta sillä tavoin ei valloiteta koko Venäjää eikä koko maailmaa. Venäjän Karjala saa jatkaa rauhallisen raukeaa elämäänsä poissa suurista hälinöistä.

                            ***

Tietysti meillä on tietynlainen kuva Putin Suuresta – niin kuin pitää ollakin kun olemme naapureita ja sellaisia aina olleet. Mutta me emme tiedä vielä kaikkea mitä meidän pitäisi tietää.  Suurmiehet ovat kautta aikojen olleet arvoituksellisia, mikä kuuluu heidän erityisiin ominaisuuksiinsa.

Mutta Putinista meidän on hyvä tietää, minkälainen hän ollut miehiään ennen suuruuteen nousuaan. Ja tässä tulemmekin omalla tavallaan sen mielenkiintoisen asian eteen, että hän on  urheilumiehiä!

Jo hänen syntymävuotensa 1952 sijoittuu ajankohtaan, kun  Helsingin olympialaisissa ihmisveturi Emil Zatopek kiersi juoksurataa vastustamattomasti kuin konsanaan  veturi.

Mutta mitä Putin tekikään ihan nuorena ja vähän varttuneempana? Aikamerkinnät kertovat hänen voittaneet Pietarin (sen ajan Leningradin) judomestaruuden. Kun katsomme häntä tv-kuvista vielä tänäänkin, voimme huomata hänen olemuksestaan ja kävelystään piirteitä judomiehestä. Judokathan ovat enimmältään lyhyehköjä ja tämä sopii Putiniin: hän on pituudeltaan  suurmieheksi vain 170  senttiä.

Tällä fyysisellä puolella Putin on tehnyt paljon muutakin: lentänyt muuttohaikaroiden joukossa riippuliitimellään, johtanut ilmassa taistelulaivuetta, kesyttänyt täällä maankamaralla tiikereitä ja  sukeltanut merenpohjasta ruukkuja. Huh! Mutta on hyvä muistaa, että suurmiesten teot ovat suurmiesten, ei meidän tavallisten. On näet käynyt Putininkin kohdalla ilmi, että tiikerit oli tuotu eläintarhasta ja ruukut upotettu meren rantaveteen.

Meidän oman suurmiehemme Urho Kekkosen vapaa-ajan tekoihin emme ikinä saaneet samanlaista hohtoa, samanlaista sädekehää. Lähinnä vain Urkin Lapin kala- ja hiihtoretket ja hänen hyppyloikkansa Tamminiemen pihapiirin portaissa ovat jääneet mieleen. Noh, ehkä jotkut hilpeät illanistujaiset ovat jääneet vielä muistiin, emmekä me sellaisia tulla enää näkemäänkään – niin totista joukkoa tämän päivän valtiomiehet ovat.

Mutta se mitä erityisesti meidän valtiojohtomme pitäisi tietää Putinista, on tietää hänen luonteensa piirteet. Niihin ulkoministeriössämme olisi syytä vielä paneutua, sillä valtioiden välisissä neuvotteluissa on aina paljosta kyse. Yksikin harkitsematon sana tai harkitsematon ilme voi tyssätä meille edullisen neuvottelutuloksen ja kaikki on aloitettava alusta. Ja siihen tuhrautuu taas aikaa ja vaivaa.

Muuten: Putin rakastaa vastuksia, suorastaan nauttii niistä. Niinpä  kun hän saapuu seuraavan kerran valtiovierailulle Suomeen, me voimme hänet haastaa judo-otteluun, kun vain löydämme hänelle tarpeeksi vahvan vastustajan.

Putin on lempeäkasvoinen niin kuin voimme tv-uutisista huomata, mutta sitten äkisti myös tiukkailmeinen, ehkä aamuäkäinenkin. Kielenkäytössäänkin hän voi olla yllätyksellinen. Kun Venäjälläkin on aika ajoin jouduttu terroristien kanssa tekemisiin, niin näissä yhteyksissä kerrotaan Putinin sanoneen: - Seuraamme terroristeja kaikkialle. Jos he ovat vessassa tapamme heidät paskahuussiin!

                           ***

Mutta nyt Venäjä on uuden aikakautensa ja ajanlaskunsa kynnyksellä.  Venäjän karhu, josta on viime vuosina vähemmän kuultu, on herännyt horroksestaan ja sen karjahtelu kiirii maailmalle.  Ja kun katsomme karhua tarkemmin, huomaamme, että sen harjalla seisoo Putin Suuri I – ilman paitaa!