Historia

KuHin perustamiskokous 26.10.1978
Ensimmäinen johtokunta, vasemmalta Matti Lyytikäinen, Tapani Laine, Toivo Pasanen, Seppo J Rautiainen, Auvo Roiha (TUL:n hiitojaosto), Aaro Nokela, edessä vas. Raimo Jokinen, Uuno Nurmikanta ja Pekka Laukkanen

KuHi:n perustaminen

KuHi:n syntysanat on lausuttu 26.10.1978 Puijolla - missäpä muuallakaan. Puijon stadionin silloinen puhvettirakennus oli ollut pullollaan hiihtoväkeä, muistavat perustajajäsenet.

KuHi:n syntymiselle 70-luvun lopulla oli tullut tilaus: omaa hiihtoseuraa tarvittiin, kun Elo oli vähin erin luopunut hiihdosta ja keskittynyt jalkapalloiluun. Elon hiihtäjät olivatkin uuden seuran perusjoukkoa.

KuHi:n alkuvuosia väritti kova innostus. Tavaksi oli tullut, että seuran koko väki - hiihtäjät sekä puuhamiehet ja -naiset -  kokoontuivat joka viikko Puijon hiihtostadionin puhvettirakennukseen. Kaikki seuran asiat käytiin silloin lävitse ja lähetettiin samalla hiihtäjät edessä oleviin kisoihin. Ja seuraavalla viikolla nähtiin miten oli menestytty ja mitä kisoja oli nyt edessäpäin.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hiihtokisoja Pohjois-Savossa on vähemmän kuin runsas kolmekymmentä vuotta sitten.  

Mitalikantaan hiihdossa

Mitalikantaan KuHi:n hiihto pääsi ensimmäisen kerran, kun Pertti Pitkänen voitti TUL:n nuorten 20-vuotiaiden mestaruuden -81. Samana vuonna naisten viestijoukkue Ulla Korhonen, Merja Lyytikäinen ja Riitta Tikkanen toi Kuopioon TUL-hopeaa.

KuHi:lla olikin 80-luvulla viestijoukkueita miesten, naisten ja nuorten koetoksissa -  ja yhtenä vuotena ne kaikki voittivat sarjansa Savon Viestissä, joka tunnettiin niihin aikoihin toisena viestitapahtumana Pohjois-Savossa maakuntaviestin ohella. Myöhemmin, vuonna  -98, KuHi ylsi vielä mitalikantaan Kimmo Wilenin, Aki Savolaisen ja Jorma Puustisen voittaessa TUL:n mestaruuden 3 x 10 km:n kilpailussa.

Viimeisten kymmenen vuoden ajalta KuHi:n  näkyvimmät saavutukset ovat olleet kaksi peräkkäistä voittoa Pohjois-Savon maakuntaviestissä miesten sarjassa. Naisveteraanit ovat olleet myös palkintosijoilla pari kertaa maakuntaviestissä muutaman viimeisimmän vuoden aikana. Näitä saavutuksia oli jo pitkään tavoiteltukin.

KuHi:n edustus on näkynyt myös SM-kisojen laduilla sekä kansallisella ja piirikunnalisella tasolla. Koko maan ranking-listoilla KuHi:n pitkien matkojen  hiihtäjät ovat olleet jopa kärkisijoilla.

Kävelyssä SM-kultaa

Kävely tuli KuHi:n kuvaan niinä vuosina kun se oli muutenkin voimissaan Suomessa Reima Salosen johdolla.

KuHi:ssa lajin herättäjänä oli seuran perustamiseen aktiivisesti osallistunut Aaro Nokela. Aaro tunnettiin aikaisemmilta vuosiltaan hiihtäjänä sekä  juoksijana mailerimatkoilta. Mutta sitten tuli kävely. Ja kun hän jo viisikymppisenä osallistui Kalevan Kisojen 20 km:n kävelyyn, radioselostajat kyselivät toisiltaan että kuka on tuo "ukkeli" joka pysyy ja keikkuu yhä vain kärkiryhmässä. Hän oli Nokelan Aaro, joka monien hämmästykseksi sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

90-luvulla KuHi:n viestijoukkue, jossa kävelivät myös Tapani Niilonen, Arto Venäläinen ja Risto Räsänen, nousi kahdeksana vuotena peräkkäin joukkuekävelyssä SM-mitaleille,  yhden vuoden ollessa kultainen. Ja kaiken kukkuraksi Aarolla oli vuonna -90  nimissään kaikkiaan kymmenen henkilökohtaista ME-tulosta veteraanien 50 ja 55 -sarjoissa.

Soudusta puhtia ja menestystä

Soutu on tuonut KuHi:n toimintoihin uutta puhtia viime vuosina.

Vajaassa kymmenessä vuodessa KuHi:n soutajat ovat nousseet koko maan soutukansan tietoisuuteen etenkin kirkkoveneiden luokassa. Saavutuksiin ovat kuuluneet mm. Sulkavan suursoutujen kaksi peräkkäistä voittoa 60 km:n kilpailussa. Menestystä on ollut myös SM-kisoissa sekä Pirkan ja Parkkolansaaren voittosouduissa.

Onpa KuHi ehtinyt jo järjestää yhdet kirkkoveneiden SM-kisatkin Siilinjärven Vuorelassa 30 km:n matkoilla.

Kirkkoveneiden ohella KuHi:n soutajiin ovat kuuluneet pienveneiden taitajat. Tälläkin sektorilla saavutuksiin on kuulunut erivärisiä SM-mitaleita.

KuHi:n soudun "isänä" on ollut Kalevi Pitkänen, jonka innostuksen myötä soutu sai  alusta alkaen hyvän startin.

Uuden kauden alkaessa keväällä 2012  KuHi suuntaa kisakesään soutujaostonsa johdolla. KuHi:lla on käytettävissään kaksi kilpailuvenettä, jotka tullaan näkemään niin Sulkavalla kuin muissakin soutukisoissa.

KuHi:ssa on koettu hiihdon ja soudun lyövän hyvin kättä toisilleen: molemmissa lajeissa tarvitaan "rukiista" kestävyyttä. Sen ovat tienneet jo Hakuliset ja Kolehmaiset omana aikanaan.

Hiihdon, soudun ja kävelyn lisäksi KuHi on pitänyt ohjelmassaan myös kuntoliikuntaa -  pyrkinyt muistuttamaan jäsenilleen, että liikunta on ikään katsomatta jokaisen asia huolehtia omasta terveydestään. Konkreettisesti seura on ollut mukana Kuopion kuntoviikkoja järjestämässä.

KuHi:n puheenjohtajat, sihteerit ja taloudenhoitajat

KuHi:n ensimmäinen puheenjohtaja vuodesta 1978 vuoteen 1987 oli seuran isähahmoinen Uuno Nurmikanta. Aaro Nokela  on toiminut puheenjohtajana vuosina 1988 - 1996. Tämän jälkeen puheenjohtajana seurasi Matti Lehtelä 1997 - 2005. Jukka Elo on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2006 lähtien kahdesti valittuna ja Kalevi Pitkänen yhden kauden. Matti Lehtelä palasi uudelleen puheenjohtajaksi vuoden 2012 vuosikokouksessa.

Ensimmäisenä sihteerinä on toiminut Aaro Nokela vuoteen 1988, jonka jälkeen Risto Hirvonen vuoteen 2012. Tällä hetkellä sihteerin ja taloudenhoitajan tehtäviä hoitaa Airi Turunen.

Ensimmäisenä taloudenhoitajana on toiminut Seppo J Rautiainen vuosina 1978-79. Sen jälkeen tehtävää hoiti Teuvo Lasarov vuoteen 1987 ja siitä edelleen  Aino Räsänen vuoteen 2005. Mika Leinonen on tehtävässä ollut  2006-2010 ja Imke Höfling 2011.

KuHi:n kunniapuheenjohtajaksi on kutsuttu Aaro Nokela.

Lähde: Risto Hirvonen

KuHi:n 30-vuotisjuhlat 25.10.2008

JUHLAVÄKI TYKKÄSI
- Hauska ja mieliin jäänyt tapaaminen
Tällaisia kommentteja sai KuHi:n 30-vuotisjuhla, jota vietettiin lokakuun 25 päivänä.
Puijon Maja täyttyi ihan viimeistä sijaa myöten seuran jäsenistä, puuhahenkilöistä, hiihtäjistä, soutajista ja kävelijöistä. KuHi:n merkkipäivää olivat tervehtimässä myös Kuopion kaupungin Vapaa-aikakeskuksen, Pohjois-Savon Hiihdon, TUL:n Savon piirin ja Kuopion Kuntoliikunnan edustajat.
Tietysti juhlassa muisteltiin merkkipäiväsankarin vaiheita kolmelta vuosikymmeneltä, mutta yhtälailla suunnattiin myös katseet eteenpäin - lyhyellä tähtäimellä jo alkavaan hiihtokauteen, josta KuHi:n piirissä odotetellaan mielenkiintoista.
Juhlan ohjelma-antia oli ollut suunnittelemassa pieni juhlatoimikunta, joka juhlaväen ilmeistä päätellen oli onnistunut tehtävässään; estradin ympärillä näyttivät katsojien naamat leviävän aika ajoin kuin sen paljon puhutun Naantalin auringon.
Juhlan "virallisemmalla puolella" Opetusministeriön myöntämät Suomen Urheilun ja Liikunnan ansiomitalit ojennettiin Jaakko Rissaselle, Matti Lehtelälle, Anneli Vänttiselle ja Eino Savolaiselle. Lisäksi TUL:n Savon piiri oli myöntänyt kultaisen seuratyön ansiomerkin Risto Hirvoselle. Huomionosoitusten piiri laajeni entisestään kun alettiin jakaa KuHi:n omaa 30-vuotisjuhlamitalia seuran hyväksi tehneille henkilöille. Juhlamitalin sai kaikkiaan 36 kuhilaista. Onneksi olkoon vielä kaikille; mitalit olivat kaikkien osalta ansaitut!
Urheiluseuran oman jäsenistön ja ystävien piiristä voi syntyä mitä moninaisempaa estradiohjelmaa. Tämä tuli hyvin nähdyksi ja kuulluksi, kun Johanna (Vänttinen) ja Taina (Räsänen) esiintyivät huiluin ja hanurein suurenmoisen nautittavalla tavalla, kun KuHi:n omia lauluja kuunneltiin Puustisen Jorman ja Lehtelän Matin esittämänä ja kun yllätysvieraskin pistäytyi paikalla (Tunnettu ei häntä, mutta Merja Poikonen hän oli).
Mutta ei tässä kaikki: sokerina pohjalla oli Vänttisen Annelin sommittelemat ja ohjaamat pienoisnäytelmät Juakko ja Tilta, Vöyhäke bussipysäkillä ja Sutu Markkanen ja Kanki-Kaikkonen. Tässä vaiheessahan ne naamat venyivätkin äärimmilleen!
Vieläkin on ohjelmasta mainittava KuHi:n perustajajäsenen ja hiihtomiehen Pasasen Topin esiintyminen. Topi oli sanonut ennen juhlaa että tietysti tulen - ja otanko haitarinkin mukaan? No, tietysti! Ja hyvä että Topi oli ottanut: saatiin kuulla hänen omia sävellyksiäänkin!
KuHi:n synttäreihin sisältyi vielä, kun oli nautittu juhla-ateria ja muisteltu menneitä, seuran uusien hiihtäjien ja soutajien esittely sekä Kuopion Vapaa-aikakeskuksen toimialajohtaja Jaana Vasankarin juhlapuhe. Siinä hän hahmotti maastohiihdon suomalaisia vaiheita sekä valotti Puijon näkymiä eteenpäin. Jos Kuopio saa, niin kuin Vasankari toivoi, järjestettäväkseen vuoden 2012 nuorten ensimmäiset talviolympialaiset, se olisi mahtava ja monipuolinen tapahtuma täällä.
Näin varmasti - ja KuHi:kin tulisi olemaan omalla panoksellaan mukana noissa olympiaympyröissä, mikäli Kansainvälinen Olympiakomitea myöntää kisat Kuopioon. Tuota ratkaisevaa päätöstä odotetaan jo tämän vuoden puolella.
Niin että sellaiset olivat ne KuHi:n 30-vuotisjuhlat.

Lähde: Risto Hirvonen