Penkkiurheilijan painajainen

4.7.2016

Penkkiurheilijan painajainen

 

Risto Hirvonen


Penkkiurheilija on täpinöissään. Hänellä on taas uusi kisapäivä edessään, uudet ja ainutkertaiset kokemukset, kun hän saapuu keittiöstä olohuoneen puolelle höyryävin makkaroin ja kuplivine juomineen. Ne hän asettelee sohvapöydälleen. Sitten hän napsauttaa television auki ja ottaa itselleen rennon asennon.
Ruudusta avautuu hänen odottamansa maailma – kiehtova urheilumaailma sen elämyksineen ja mysteerioineen.
Aah mikä paratiisimainen olo, hän huudahtaa itselleen!
Penkkiurheilija on katsonut tuohon televisioruutuun  ja sen kautta avautuvaan kisamaailmaan jo alkukesästä lähtien. On ollut EM-jalkapalloa ja EM-yleisurheilun odotusta, eikä tämä riemullinen olotila lopu tähän: vielä tulevat Rion olympialaiset ja sen samban rytmit kaupan päälle. Kokonainen kesä kaikkinensa, laskee Penkkiurheilija kisapäiviään yhteen.
Häneltä on tultu jo kysymään, kestääkö hän kaiken? Siihen hän on aina vastannut: kyllä tässä kestetään!
Mutta eihän Penkkiurheilija voi tietää, mitä on vielä odotettavissa...
                                           ***
Ystävämme Penkkiurheilija on alansa asiantuntija, viimeisen päälle. Hänellä on sohvapöydällään omat tilastonsa ja taustatietonsa jokaisesta urheilijasta vuosien varrelta. Ja kun hän tapaa kerrostalon portaikossa naapurinsa, saa tämäkin kuulla kaikki odotusarvot sen illan viiden tonnin juoksusta. Hän tuntee elävänsä täyttä elämää, eikä siihen tarvita ulkoisesti kuin hänen 50-neliöinen asuntonsa, jääkaappinsa, vuodesohvansa ja televisionsa. Siinä kaikki suuriin kokemuksiin.
Hänet tavataan kuitenkin yhä harvemmin asuntonsa ulkopuolella, ja hänen iltalenkkinsä ovat kokonaan jääneet pois. Monet  ovat myös huomanneet, että hän on saanut jääkaapilla käynneistään aika paljon lisäpainoa jalkojensa päälle. Hän on lihonut ja kävelee enää vaivalloisesti.
Sittemmin hänen asunnostaan on alkanut kuulua eriskummallisia ääniä, ja kun niiden syy selviää, tiedetään että hän on alkanut itse selostamaan kisoja itselleen. Se on tapahtunut häivyttämällä tv-lähetyksistä  ääni pois. Pelkkä tv-kuva ja hänen keräämänsä laaja taustamateriaali eri lajeista riittää hänelle. Muutenkin römäkkä-äänisenä tunnettu Penkkiurheilija saa vielä ääneensä lisäpuhtia, niin että seinän takaa kuullaan ikään kuin rinnakkaisselostus.
Hänen antaumuksestaan omaan rooliinsa kertoo myös se, että  jos hän huomaa Ylen omien kommentaattoreiden tekevän  jonkin virheen, jonkin epätarkan ilmaisun, hän antaa siitä heti palautteen.  Tiedetään, että kun Hannes Kolehmaisen kympin juoksun voittoajasta Tukholman kioissa -12 oli ollut kisalähetyksessä puhetta, niin hän oli lähettänyt tekstiviestin ja sanonut siinä, että teidän tietonne eivät pidä paikkaansa: Hannes Kolehmaisen voittoaika oli 31.20,8 eikä kahta kymmenystä huonompi!
Tieto Penkkiurheilijan tilasta ja voinnista on alkanut huolestuttaa talon asukkaita. Heidän keskuudessaan on alettu jopa pelätä, miten Penkkiurheilija selviää kesästään. Pelon tuntemukset ovat kasvaneet sen myötä, kun on lähestytty  miesten keihäänheittoa.
Miten hän ottaa sen vastaan, jos Suomen keihäskolmikko romahtaisikin täysin? Eikä toinenkaan vaihtoehto ole juuri sen parempi: jos olympiakulta tulisikin Suomeen ja tv-selostaja lähettäisi suorassa lähetyksessä salamaviestin Helsinkiin: - Onko Helsinki valmis – nyt Porilaisten marssi!
Kestääkö Penkkiurheilija ja hänen sydämensä enää noita tunnekuohuja, noita täyttymyksen täyttymyksiä, joiden yläpuolella ei ole enää mitään muuta!
                                         ***
Toivotaan toki, että kestää. Mutta kerrotaan, että tämä kaikki on ollutkin painajaisunta.
Nyt kun tämä unennäkijä heräilee ja muistaa unensa, hän ottaa heti aamutuimaan voimistelu- ja venyttelyliikkeitä varmistuakseen ettei hän todellisuudessa ole tuo unen Penkkiurheilija.
Samalla kun hän huomaa olevansa edelleen oma itsensä, hän muistaa että työporukan kuntoiluilta on tänään. Pelataan silloin kävelyjalkapallomatsi – todellakin tässä porukassa oli futikseen kehitelty juoksemisen sijasta kävelymuoto. Se oli saanut niin hyvää vastakaikua, että peli-iltoihin oli alkanut tulla väkeä entistä enemmän.
Samalla hän muistaa, että tuo painajaisunen keihäänheittokin on tänä iltana. - Mutta ehtiihän sitä futiskentältä vielä kotosalle katsomaan, miten siinä loppujen lopuksi käy, kuittaa hän päivän menonsa ja polkaisee työpaikalleen.