Terveiset Kuninkuusraveista!

31.7.2013


Risto Hirvonen

Terveiset Kuninkuusraveista! Huh, oli kansaa ja oli tunnelmaa – kansanjuhlaa kaikkinensa.

Tällaisessa väenpaljoudessa voi tehdä monenlaisia huomioita. Vänttisen Anneli vinkkasi, kun me KuHi:n talkoolaiset olimme tauolla tehtävistämme, että katsoppa tuonne! Ja kun katsoin näin romaniryhmän – näin naiset juhla-asuissaan ja miehet puseroissaan ja lakerikengissään. Naisten korvarenkaat vain heilahtelivat kirkkaassa heinäkuisessa hellepäivässä...

Nuo romaninaiset olivat pukeutuneet kaikella tyylillä parhaimpiinsa, kun me ”tavalliset suomalaiset” olimme monet T-paidoissamme ja lenkkareissamme. Mutta kaiketi he kuuluivatkin juuri heihin, jotka halusivat erityisesti arvostaa Sorsasalon kansanjuhlaa  parhaimpiinsa pukeutuneina.

                              ***

Raviurheilu on raviurheilua ja muu urheilu on muuta urheilua. Vaikea ehkä onkin luoda yhteys hevosen ravin ja vaikkapa ihmisen kilpakävelyn kesken.

Mutta kyllä tämä yhteys voidaan nähdä ja  tehdä.  Kun kävelyssä pyritään puhtaaseen suoritukseen, se on tapahduttava juuri niin kuin hevonen tekee ravatessaan: suorin jaloin rataan koskettaen.

Tuon huomion teki aikoinaan Nokelan Aaro, KuHi:n kunniapuheenjohtaja, jonka kansallinen kausi jatkui niin kuin muistetaan veteraanien ME-tuloksia tehden.

Aaro taisi havaintoaan täydentää vielä piirtämälläkin: kun  kävelet näin niin kuin hevonen askeltaa, kävelet puhtaasti. Eikä Aaroa taidettu juuri liputtaakaan radalta ulos.

Ja mitä tästä voisi sanoa – sen että hevonen voikin olla valmentajan osassa, eikä vain valmennettava. Ja ravivalmentajalle se onkin enemmän kaveri.

                              ***

Nuo Sorsasalon kuninkuusravit olivat tietysti isot juhlat kaikkine tapahtumineen. Hyvä, että itse suomalaista hevosta näin vielä muistetaan ja arvostetaan. Se on tehnyt aikojen saatossa ison työmäärän: kyntänyt peltomme ja korjannut puut metsistämme.

Enää sen ei tarvitse tuota kuormaa vetää, mutta se voi näyttää katsomoille että sen jalka nousee jopa entistäkin komeammin. Ja onhan siinä raviurheilussa oma taikansa, kun hevosrypäs kärryineen ja kuskeineen ryntää lopuksi maalisuoralle.

On siinä menoa ja meininkiä!