Hynttyitä yhteen

25.6.2012


Tervemenoa: Suomen Liikunta ja Urheilu SLU Tervetuloa: Sinä vielä nimetön SLU:n seuraaja. Näin kai voi toivotella suomalaisen urheiluelämän yläportailla tapahtuvaa yhdistymistä. Hynttyitään ovat laittamassa yhteen SLU:n ohella Nuori Suomi, Kuntoliikuntaliitto ja Suomen Olympiakomitea. Tästä nelikosta syntyy uusi kattojärjestö meikäläiseen urheiluelämään. Sen ristiäisi vietetään kesän jälkeen syksyllä, jolloin tulokas saa nimensä. Että näin. Ei tässä kuitenkaan mitään suuren suurta mullistusta tapahdu. Kai on nähty tarpeelliseksi purkaa päällekkäisyyksiä niin kuin tapahtuu aika ajoin muillakin yhteiskunnan sektoreilla. Perin uutta on kuitenkin se, että Suomen Olympiakomitea on nyt vihdoinkin astunut  kultaisesta tornistaan alas tavallisiin huoneisiin. Myös nämä yhdistymisen osapuolet ovat sanoneet, että uusi kattojärjestö tulee toimillaan tukemaan ennen muuta paikallista liikunta- ja urheilutoimintaa, sen eteenpäin menoa. Ainakin sanoina tuo on oikeaan suuntaan sanottu.   
                               ***
 Urheiluliittoja ja -järjestöjä jää tämän yhdistymisenkin jälkeen jäljelle. Jos lyhyt silmäys tähän puoleen luodaan, niin meikäläisen urheiluelämän perustason - kaikkien urheiluseurojen - yläpuolella on vielä portaita olemassa. Siellä ovat varsinaiset lajiliitot ja muut liittoyhteisöt, ja niistä monilla on omat piiriorganisaatiot. Näiden eri urheilumuotojen lajiliittojen yläpuolella on sitten tämä nyt syntynyt uusi urheilun kattojärjestö. Tietysti tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös urheiluopistot valmennusohjelmineen ja organisaatioineen. Ja kyllähän Suomen valtiokin on otettava mukaan, kun se on huomattava urheilun rahoittaja sekä liikunta- ja urheilupaikkojen rakentaja ja ylläpitäjä - tosin varsinaiset rahoittajat ovat nuo joka viikko kuponkinsa veikkauspisteisiin kiikuttavat veikkaajat. Valtio ottaa tietysti mieluusti vastaan nuo veikkaajien tuotot ja jakaa ne edelleen. Tämän rahasammonhan perustivat aikanaan urheilujärjestöt, mutta kun  rahaan alkoi tulla isosti, jakajiakin kertyi potin ympärille lisää. Ei tule aina ajatelleeksikaan miten iso pyörä urheilussa kaikkinensa pyörii!    
                             ***
 Mutta ketkä tuota pyörää loppujen lopuksi pyörittävät? Kyllä ne ovat meikäläiset urheiluseurat - periaatteessa samanarvoisesti kaikki sekä pienet että suuret. Ja jos halutaan hakea urheilun omaa sielua, niin sekin löytyy tuolta seurakentältä; elävästä elämästä ja sen  ympyröistä. Niinpä urheilun organisaatioihin ei pidä tuijottaa liikahtaa - päähuomion tulee olla  seuroissa ja niiden vielä monasti vapaaehtoisesti toimivissa ihmisissä; harjoitusten ohjaajissa ja valmentajissa ja kaikissa puuhamiehissä ja -naisissa. Tätä joukkoa on ensimmäiseksi ajateltava. Ja jos ajatellaan huippu-urheilua, niin senkin perusta on seuroissa. Toki kaikkia tarvitaan, ja kyllä nämä mainitut liittojen piiriorganisaatiot varsin hyvin palvelevatkin seuroja niiden arkikäytännöissä, kun vain seuratkin käyttävät hyväkseen tarjolla olevaa koulutusta ja muuta opastusta. Se on sitä vuorovaikuttamista jota tarvitaan kun eteenpäin pyritään.                                ***
Tässä on ehkä vähän kuivahkoissa asioissa liikuttu, mutta ei niin kuivaa aihetta, ettikö joku jo nurkan takana virnistäisi vastaan. Perin suomalaista ja olisiko erityisesti sitä savolaista moninaamaisuutta... Ja kas, sieltähän katsookin jo kaksi veijaria: byrokratia ja tilastototuus. Niinpä kuvitelkaamme kun kuvitella saatamme: seurojen sihteerien moninaisiin tehtäviin kuuluu mm. raporttien ja erilaisten selvitysten laatiminen monille tahoille. Siinä sihteerin oma vapaa-aika mukavasti vierähtääkin. Ja sinä oman kyläseurasi sihteeri olet nyt saanut raporttisi valmiiksi - ynnännyt ja pohtinut kymmenen sivun verran kysymyksiä. Ja mitä kauniimmalta raportti nyt näyttää, sitä kauniimmin sinua siitä kiitetään. Tuo raportti on nyt lähtenyt omalle taipaleelleen, osoitteeseensa. Monet raportit, niin kuin tiedetään, hukkuvat paperikoreihin jo alkumatkasta.  Mutta  tämä raportti ei tee niin, sitä tarvitaan, se on tärkeä, ja se jatkaa matkaa ja päätyy viimein ministerin pöydälle. Ministeri ottaa sen käteensä, hypistelee sitä  ja sanoo: tämä on erityisen kaunis raportti; numerotkin niin pyöreän pyöristyneitä, että on helppo nähdä eteenpäin... Pistetään tämä siihen erityisplussien pinkkaan, sanoo ministeri esittelijälleen. Ja raportti on nyt tuon pinkan päällimmäisenä ennen kuin se siirretään arkisto-osastolle. Ja sinä kyläseurasi sihteeri olet ollut vaikuttamassa suuriin asioihin tässä valtakunnassa: pieni Suomi on palannut takaisin urheilun suurvaltioiden joukkoon - tilastoissa!
Lähde: Risto Hirvonen 25.6.2012